26. november 2008

Gallaaften med format

Lyserøde tusindben, bamsede bjørnedyr og en ældgammel papegøje fra moleret på Mors kæmpede med resten af indlæggene om salens interesse ved den store Videnskabsgalla, som Statens Naturhistoriske Museum afholdt mandag aften i samarbejde med Politiken Plus, for første gang i museets historie.

Galla 2008 

Den røde løber er rullet ud ...

- og snor sig over gårdspladsen til indgangsdøren ved Geologisk Museum, hvor gallaaftenen løber af stablen. De mange haveblus som kanter stien, brænder varmt og oser let i den kolde luft, hvor spor af frost kan skimtes.  Vi er på vej til en festlig aften i forskningens verden, som vil præsentere de 10 største opdagelser, som forskere ved museet har gjort i årets løb.

Opsigtsvækkende opdagelser

Galla-aftenen byder på et overflødighedshorn af spændende opdagelser. I mørket dykker publikum med ned efter krebsdyr i dybe undervandshuler på Bahamas, forstår lidt bedre hvorfor en voldsom regn af meteoritter, som ramte jorden for hen ved 470 mio. år siden, måske førte til en øget udvikling af liv, og forundres over farven og formen på det sære pinkfarvede "Lyserøde Dragetusindben" fra Thailand, som i år havnede på en international top-10 liste over de mest opsigtsvækkende nye artsfund.  Som finderen af tusindbenet, forskeren Henrik Enghoff, lunt fortæller, så må forskere, af hensyn til mulige bevillinger, også være gode til at skabe opmærksomhed omkring deres fund, og i den bestræbelse kan det hjælpe gevaldigt med en eksotisk navngivning. 

Galla 2008
En tætpakket sal lytter opmærksom med

I aftenens løb stifter salens tilhørere bekendtskab med mange andre forunderlige fænomener: verdens ældste og største forhistoriske papegøje, den 54 mio. år gamle " Store Molerspapegøje" fundet på Mols; udtørrede bjørnedyr - i øvrigt fra forskerens eget hustag - som efter at være udsat for forskellige niveauer af kosmisk stråling i rummet har vist sig at kunne overleve; og en 4500 år gammelhårlok, fundet under en udgravning af en boplads i Discobugten ved Grønland tilbage i 1980-érne, men som dog først nu er blevet DNA-analyseret. Resultaterne af undersøgelsen er med til at klarlægge inuitternes indvandring i Grønland.  Besynderlige er også de mærkelige mikroskopiske korsetdyr fra Færøerne, som har den ubehagelige vane at larverne spiser moderen indefra, og spændende er oplysningerne om de nyfundne fisk fra dybe vande ved Grønland, som for eksempel "snotfisken" eller Kidos ringbug som den også er blevet opkaldt.

Galla 2008 
Peter Rask Møller fortæller her om de nye fisk fundet i Grønlands dybhav

Rosinen i pølseenden

Aftenen afsluttes af Jos Kielgast, der som den eneste studerende udgør et ekstra friskt pust i rækken af etablerede og anerkendte forskere som aftenen igennem har været på.  Engagerende fører han tilhørerne med på en levende tur igennem Congos dybe jungle i sin søgen efter nye arter af frøer.  Publikum mærker den trykkende varme, mudderet og de kraftige regnfald som i to måneder var arbejdsrammen for den unge biologistuderende, og salen smittes  af hans glæde over de ubeskrevne arter af frøer,  som det lykkedes ham at finde.

Da museets formidlingschef Hanne Strager til slut byder tilhørerne på gensyn til næste år, gør flere sig højlydte forhåbninger om, at arrangementet vil blive en tilbagevendende begivenhed.

Galla 2008 
Mange af tilhørerne vælger i pausen at flokkes om de forskere, der har medbragt forskellige remedier så publikum kan komme helt tæt på nogle af de omtalte dybhavsfisk , fugle, frøer, samt de mikroskopiske korsetdyr og bjørnedyr.  Mikroskoperne gløder og spørgelysten er stor

Galla 2008