Grundstof – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print kalender-ikon Bookmark and Share

SNM > Skoletjenesten > Gymnasium > Grundstof

Grundstof

Gymnasiearrangementerne Grundstof er oplæg og debat med udgangspunkt i forskning på Statens Naturhistoriske Museum og Københavns Universitet.

Kernen er spændende foredrag, hvor eleverne introduceres til naturvidenskab gennem forskernes egne præsentationer af aktuel forskning.

 Grundstof 

 • skaber rum for debat og dialog mellem elever og forskere
 • introducerer eleverne til aktuel naturvidenskabelig forskning
 • viser naturvidenskabelige studier og forskning som muligt fremtidsvalg for eleverne
 • sætter naturfagenes samfundsrelevans i perspektiv
 • giver indsigt i forskningsprocesser og forskningsmetoder
 • er målrettet naturfagene, men med tværfaglige aspekter

Grundstof bliver arrangeret af formidlingsafdelingen på Statens Naturhistoriske Museum. Vi udvælger temaer med forskningsmæssig aktualitet og relevans for naturfagene biologi, biotek, kemi, fysik og geofag.

Deltagelse kræver tilmelding. Prisen er 25 kr. pr. elev. Prisen inkluderer entré til Geologisk Museum i åbningstiden. Lærere har gratis adgang.

Tilmelding med angivelse af deltagerantal og klassetrin/studieretning på mail tilmelding@snm.ku.dk 

Program efterår 2017

 • 28. september 2017, kl. 12:30-15:00

  Fakta – data, statistik og tolkning

  Bemærk - der er ikke flere pladser til arrangementet

  Big data og ”alternative facts” stiller store krav til vores evne til at vurdere udsagn, der præsenteres som viden. Hvordan kan man forholde sig kritisk til statistikker og informationer og derved foretage rationelle hverdagsbeslutninger om fx sundhed, uddannelse og erhverv? Tre eksperter fortæller om, hvordan videnskabelig viden bliver til, og hvordan data og statistik kan fortolkes og forstås.

  » Læs mere

 • 5. oktober 2017, kl. 12:30-14:30

  Grønlands geologi

  Det grønlandske landskab med fjelde, fjorde, gletsjere og indlandsis er formet af komplekse geologiske processer gennem flere tusind millioner år. Den grønlandske undergrund rummer både de ældste spor af jordens liv og enorme ressourcer af råstoffer og energikilder. I de to oplæg gives en status på vores viden og perspektiver på fremtidens forskning i Grønlands geologi. » Læs mere

 • 2. november 2017, kl. 12:30-14:30

  Kvantemekanik og kvantecomputere

  Kvantemekanikkens teorier om, hvordan atomernes bestanddele fungerer og reagerer, er næsten 100 år gamle, men udgør både et fundament for fysikkens viden og er grundlag for videnskabelige paradokser. Inden for den nyeste teknologi har kvantemekanikken også i de seneste år åbnet for udvikling af ekstremt stærke kvantecomputere. » Læs mere

 • 7. november 2017, kl. 12:30-14:30

  Danmark under overfladen

  OBS - bemærk ændret dato

  Geologien er omkring os i landskabets former, i vandet, vi drikker, i de råstoffer, vi forbruger og i de glimt fra fortiden, vi finder som fossiler på strande og i klinter. I to oplæg gives en grundlæggende introduktion til Danmarks geologiske udvikling og landets tilblivelse – og til kilderne til viden om det forhistoriske liv og miljø.

  » Læs mere

 • 20. november 2017, kl. 12:30-15:00

  Kemi, mad og mikroorganismer

  Bemærk: der er ikke flere pladser til arrangementet

  Ofte forbindes mikroorganismer i mad med smitte og sygdom. Men fødevareforskning handler ikke kun om at bekæmpe mikroorganismer, men også om at udnytte dem til at skabe nye og bedre fødevarer gennem teknikker som fermentering, lagring og syrning. Bliv klogere på den aktuelle forskning i fødevarers mikroorganismer – både de gode, de onde og de virkelig grusomme.

  » Læs mere