Levende samlinger – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

SNM > Samlingerne > Levende samlinger

Levende samlinger

Botanisk Have er en del af Statens Naturhistoriske Museum og rummer Danmarks største videnskabelige samling af levende planter. Der findes omkring 10.000 plantearter i haven, fra kødædende planter, orkidéer, kaktus, tropiske nytteplanter som daddelpalme og kaffetræ, til hundredevis af vilde danske planter og træer.

Amorphophallus titanum (Foto: Rasmus Kloster)

Statens Naturhistoriske Museums gartnere og forskere arbejder med at opretholde, udvikle og udbygge de videnskabelige samlinger i overensstemmelse med international praksis og konventioner. Samlingerne og den information, der knytter sig til dem, stilles til rådighed for forskning, undervisning og formidling

Der dyrkes både i væksthuse og på friland, hvor der er vidt forskellige betingelser i forhold til lys, temperatur, fugtighed, næringsforhold med videre. Samlingerne i Botanisk Have repræsenterer også en stor mangfoldighed, både i forhold til geografi (f.eks. Madagaskar-samlingen), biologi (f.eks. Kødædende planter), økologi (f.eks. mosen, steppebede), klima (f.eks. Palmehuset, Sukkulenthuset) og systematik (f.eks. Orkidé-samlingen og Sorbus-samlingen).

Botanisk Haves levende planter, er alle registreret i en database. De repræsenterer omkring 300 familier, 2.700 slægter og 10.000 arter. Desuden indeholder haven en lang række forsøgsplanter, der ikke er database-registreret.

I tilknytning til haven findes der også en frøbank, der repræsenterer henved 800 vilde danske arter, 1.000 arter fra havens egne samlinger og 150 accessioner af særligt forskningsrelevant materiale. Derudover vedligeholdes omkring 50 arter som vævskulturer i havens vævslaboratorium, deriblandt flere udryddelsestruede arter fra Mascarenerne og Galápagosøerne.