29. juli 2015

Hvilken sværmer har vi set?

Bestemmelse

Den er ca. 5 cm. Hurtige vingeslag med to vinger i hver side. En snabel, der suger nektar, og set kl. 20.30 i min datters have i Voldum ved Hadsten. Den lignede mest en mellemting mellem en kolibri og en sværmer af en slags. Vi har søgt og søgt uden et resultat, kan I hjælpe, spørger Anette Neist fra Silkeborg.

Det er en snerresværmer, som I har fotograferet, mens den søger føde i en kaprifolie. Dens videnskabelige navn er Hyles gallii, og den tilhører den gruppe af sommerfugle, der kaldes aftensværmere. Snerresværmer kendes fra de andre arter på den brun-grønne forvinge med et gulligt bånd og på den rødlige plet på bagvingen, som har to mørke eller sorte bånd. Vingefanget er mellem 65 og 85 mm.

Der er fundet omkring 20 arter af aftensværmere i Danmark. De kendes fra andre sommerfugle på, at forvingerne er længere end bagvingerne, og på den tilspidsede, cigarformede krop. Dødningehoved, som undertiden kommer hertil helt fra Afrika, er mindst dobbelt så stor som snerresværmeren, den har fx et vingefang på helt op til 13 cm, mens de to mindre arter af humlebisværmere, som ligner – rigtig gættet – humlebier med gennemsigtige vinger, er noget mindre.

De fleste aftensværmere søger føde som snerresværmeren ved at stå stille i luften, undertiden støttende sig til kronbladene, foran blomster, hvor de suger nektar med den lange sugesnabel. Hos enkelte arter, fx den almindelige aftenpåfugleøje, er snablen lille og ubrugelig, og de voksne individer tager ikke føde til sig, mens fx dødningehoved æder siddende, fx honning i bistader.

En aftensværmer-larve har ofte flotte farver, striber, øjenpletter og sågar en krum torn i bagenden. Snerresværmerens larve lever på snerre og gederams. Arten er udbredt over det meste af landet og er nogle år særlig talrig.

På Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside kan man læse, at de undertiden bliver kontaktet af folk, der mener at have set en kolibri i Danmark. I de fleste tilfælde er der tale om den lidt mindre art ved navn duehale, som er en af de bedre flyvere, der er fremme midt på dagen. Den bemærker man ofte pga. de summende vinger, og lighederne med en kolibri er da også meget store. Jeg vil dog tro, at andre aftensværmere undertiden bliver forvekslet med kolibrier, når de flyver omkring sent på dagen og i skumringen.

Emner