2. oktober 2015

Hvad er det for et stribet insekt, jeg har fundet i haven?

Bestemmelse

Hvad er det for et insekt? Det er ca. 0,5-1 cm. Jeg har aldrig set så fint design hos en bille(?) før. Den dukkede op her i haven forleden dag i Kalundborg. Kan i hjælpe, spørger Meiken, Kalundborg.

Det er ikke en bille, som du jo heller ikke helt troede, det var. Det er derimod en tæge, en såkaldt stribetæge. Den kan ikke rigtig forveksles med noget andet dansk insekt, og så er den ret iøjnefaldende.

Stribetægen stammer fra landene nord for Middelhavet, men de senere årtier har den bevæget sig nordpå. Den blev første gang fundet i Danmark i store mængder i 1992, og siden er den blevet almindelig flere steder i landet, især mod sydøst, mens den stadig er sjælden i Nord- og Vestjylland.

Man finder dem ofte i blomsterne på skærmplanter som fx gulerod og skvalderkål, ofte på lune steder med masser af sol. Både de voksne tæger og nymferne (deres unger, som er brunlige med gullige streger på bagkroppen) lever af plantesaft, som de suger ud med deres spidse munddele, der nærmest fungerer som kanyler. De gør som regel ingen stor skade, men de kan dog føre til mindre høst af fx anisfrø og solsikkefrø.

Nymferne kan dog også finde på at suge kropssafter ud af andre nymfer, undertiden deres egne søskende. Ingeniører har studeret stribetægens snabel nærmere, og det har vist sig, at den både kan pumpe fordøjelsessaft ind i sit bytte og suge byttet tomt igen ved hjælp af en og samme pumpemuskel, en konstruktion, som de håber at kunne eftergøre i laboratoriet.

De voksne stribetæger er ret nemme at få øje på, og man skulle tro, at de fleste blev ædt af rovdyr. Men forsøg med høns har vist, at hønsene hurtigt lærer at undgå dem, de smager og lugter ganske enkelt forfærdeligt. Stribetægen tilhører gruppen bredtæger, som har mange ildelugtende arter, og de kaldes ofte for stinktæger.

Stribetægen på dit foto har sorte ben, og man kan lige ane en rød streg på bageste ben, på den del af benet der kaldes tibia. Der findes en anden stribetæge, som har helt røde ben, og som ofte har mere orange striber på kroppen. Nogle anser dem for to forskellige arter, andre mener, der er tale om to underarter af samme art. Der er også lidt forvirring om dens videnskabelige navn, der oftest angives som Graphosoma lineatum (eller G. lineatum italicum), men en gang i mellem kaldes den G. italicum.

Og lige til allersidst: Selv om mange tæger faktisk kan stikke med deres spidse munddele, så har de intet at gøre med skovflåter (som mange fejlagtigt kalder tæger). Flåter er en slags mider og dermed en slægtning til edderkopperne, som også har otte ben. Tæger er insekter med seks ben.

Emner