25. november 2014

Kunstige øjne

Mennesket

Min far har glasøje. Kan man snart lave kunstige øjne, der kan se? Spørger Gustav Klinge Termansen på 8 år.

Det kommer an på, hvordan man har mistet synet på øjet. Et menneskeøje er opbygget som et kamera. Forrest er et lille hul, pupillen, som er omgivet af en iris, som regulerer, hvor meget lys, der ledes ind i øjet. Bag pupillen ligger en linse, som bryder lyset på samme måde som objektivet i et kamera.

Lyset fortsætter gennem øjet og rammer nethinden, der dækker indersiden af øjets bagside. Her opfanger omkring 100 millioner små nerveceller lyset på samme måde som en film eller en lysfølsom chip opfanger lyset i et kamera. Nervecellerne sender signaler videre til hjernen gennem synsnerven bag på øjet, og i hjernen dannes det endelige billede af det, man ser på.

Der findes en række opfindelser, som kan give en noget af synet eller lysopfattelsen tilbage, hvis fejlen ligger i selve øjet eller i nervecellerne i nethinden. Hvis man er blevet blind fordi linsen er uigennemsigtig eller måske helt mangler, kan man for eksempel opfange lys med kameraer, som igen sender signaler til en lille projektor, der sender billedet ind på nethinden.

Hvis det er nethinden, der er problemet, kan man indsætte kunstige, elektroniske nethinder i øjet; nogle af dem minder meget om den chip, der sidder i et digitalkamera. Man kan også indoperere elektroder omkring synsnerven, som har forbindelse med et lille kamera, man bærer på en brille.

De fleste opfindelser kræver, at synsnerven fra øjet til hjernen stadig er intakt, på den måde er det simpelthen nemmest at skabe kontakten mellem øje og hjerne. Nogle blinde mangler helt synsnerven elle den er måske ødelagt ved en ulykke, men selv da kan det være, at der snart er hjælp på vej. Man arbejder for eksempel med at sende signaler fra et lille kamera via elektroder til synscentret, helt uden om synsnerven. Håbet er, at hjernen synscenter så med tiden vil lære at tolke de nye signaler og sære signaler.

De fleste metoder giver kun en lille del af synet tilbage, synet er meget kornet og grynet, og i nogle tilfælde kan man bare skelne mellem lys og mørke, men det kan også være til stor hjælp i dagligdagen. Til gengæld er det forskningsfelt, hvor udviklingen går ualmindelig stærkt, så måske kan din far få hjælp en gang i den nære fremtid.