3. oktober 2014

”Fjernsynsøjne”

Mennesket

Hvorfor sidder små børn altid helt tæt på skærmen, når de ser fjernsyn? Spørger A.G fra København NV

Fordi de kan. Børns og unges øjne er så ”smidige”, at de let kan fokusere på ting, der er meget tæt på. Jeg har siden du stillede spørgsmålet observeret, at min yngste datter, som lige netop ikke længere er teenager, let kan sidde og tjekke sin mobil og iPod, mens hun holder den bare 20 cm fra ansigtet. Jeg ville ikke kunne læse noget som helst på den afstand. Uden briller har jeg brug for lidt længere arme, end jeg er født med, for at kunne stille skarpt.

Når man er i stand til at fokusere tæt på, kunne jeg forestille mig, at man får en mere intens oplevelse ved at sidde tæt på fjernsynet eller ved at holde Harry Potter-bogen så tæt op, at man kan lukke det meste af omverden ude og rejse ind i historien. Men dette er bare min egen lille hypotese. Måske er det også grunden til, at mange børn giver deres øjne god træning liggende under dynen med en lommelygte.

Ifølge øjenlæger er det ikke farligt at sidde tæt på fjernsynet, man bliver ikke nærsynet af det. Men omvendt kan det godt være et tegn på nærsynethed, hvis et barn altid placerer sig klods op ad fjernsyet. I gamle dage, da fjernsyn havde billedrør, kunne der dog være en reel fare ved at sidde tæt på skærmen. I 1960’erens USA produceredes en række farvefjernsyn, som viste sig at afgive store mængder røntgenstråling. Sad man helt tæt på, modtog man på relativt kort tid helt op til 100.000 gange den anbefalede daglige maksimaldosis. Problemet blev løst ved at lægge bly ind i skærmens glas.