18. maj 2017

Microsculpture: Vær forberedt på noget STORT

NY SÆRUDSTILLING

I 1665 ændrede videnskabsmanden Robert Hooke for altid vores syn på verden omkring os. Med det nyopfundne mikroskop som redskab præsenterede han sin måbende samtid for en hidtil ukendt skønhed og kompleksitet i selv de allermindste ting. En loppes behårede ben og en flues sammensatte øje hørte nu med til enhvers videnskabelige dannelse på linje med Jupiters måner og Galileis faldlov. Den nye smukke særudstilling Microsculpture – insektportrætter af Levon Biss træder i Robert Hookes fodspor. Her kan publikum studere insekternes mikroskopiske verden, som det aldrig har været muligt før, og de må være forberedt på noget STORT.

Foto: Levon Biss

Foto: Levon Biss

- De fleste tænker nok på insekter som grimme, irriterende kryb og kravl. Med Microsculptures store og enestående detaljerede billeder har vi i samarbejde med det naturhistoriske museum ved Oxford University skabt en udstilling, der ændrer vores opfattelse af insekternes verden. Her er det umuligt ikke at blive overvældet, når man ser en flue i et totalt close-up, siger museumsdirektør Peter C. Kjærgaard fra Statens Naturhistoriske Museum og tilføjer:

- Lige uden for vores dør er der et dyreliv og en verden, der er mindst lige så fascinerende, som den vi kan opleve på savannen i Afrika. Normalt kan vi bare ikke se den. Vi lægger i hvert fald ikke mærke til den. Men det laver vi nu om på med .

Foto: Levon Biss

Foto: Levon Biss

Ét billede 8.000 fotografier

Når et insekt fotograferes gennem et mikroskop, kan der kun stilles skarpt på en meget lille del af dyret. Men er man tålmodig og dedikeret som den britiske fotograf Levon Biss, kan flere tusinde af sådanne mikroskop-billeder samles til ét fotografi, hvor hele insektets krop er i knivskarpt fokus. Hvert af de 30 kæmpestore insektportrætter i Microsculpture er således skabt ud fra ca. 8.000 individuelle fotografier. Kombineret med en præcis belysning af hvert enkelt billede giver det et helt unikt indblik i insekters kompleksitet og skjulte skønhed.

- De største af Levons portrætter, vi har hængende, måler to gange tre meter. Det er et imponerende og meget uvant format, vi her møder de små dyr i. Og billederne er knivskarpe. De viser eksempelvis bittesmå hår, der gør nogle insekter i stand til at gribe fat i glatte overflader, bære pollen eller fornemme bevægelser. Hos andre insekter ser vi skæl, der bryder lyset i alle regnbuens farver, siger Peter C. Kjærgaard og tilføjer:

Foto: Levon Biss

Foto: Levon Biss

- Det er små meget smukke detaljer, der for det blotte øje ligner støv, men som viser os og fortæller os om insekternes lange, komplicerede evolutionshistorie. Og her er de så, i al deres naturlige skønhed. Jeg kan kun opfordre til at komme ind og se dem.

Hvert insektportræt tog omkring tre uger at fotografere, bearbejde og finpudse.

Fra den 18. maj 2017 kan de opleves på Geologisk Museum i Botanisk Have i København i særudstillingen Microsculpture – insektportrætter af Levon Biss .

Udstilling
Microsculpture - insektportrætter af Levon Biss

Tid
18. maj – 19. november 2017

Sted
Geologisk Museum
Øster Voldgade 5-7
1350 København K

Læs mere
www.microsculpture.dk

Emner