25. august 2016

Sildehaj i Køge Bugt

fredet i EU

En 140 cm og ca. 15 kg. tung sildehaj blev i går fundet i vandkanten ved Ishøj Strand. Indvoldene var renset ud af dyret, hvilket tyder på, at den er gået i et fiskenet som bifangst på dybere vand for senere at være blevet smidt over bord. Sildehajen er fredet i EU, og medarbejdere fra forskningsprojektet Fiskeatlas ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, har hentet dyret, som nu vil indgå i museets videnskabelige samling, til gavn for forskning og formidling.

Foto: Fiskeatlas, Statens Naturhistoriske Museum

De fleste danskere forbinder hajer med noget nærmest eksotisk, der ikke lever i de kolde nordiske farvande. Men faktisk er der 15-16 hajarter, som svømmer rundt på dybere vand ud for de danske kyster.

Sildehajen, som blev fundet af specialarbejder Jesper Thostrup fra Køge Bugt Strandpark onsdag morgen d. 25. august, er faktisk blandt de mest almindelige hajarter i de danske farvande. Alligevel er bestanden faldende, og sildehajen er fredet i EU.

Sildehajen er ikke farlig for mennesker, så hvis du overvejer en afkølende dukkert i det varme vejr, kan du roligt hoppe en tur i bølgen blå.

Er du nysgerrig på hajer, så besøg den aktuelle pop-up udstilling om grønlandshajen – verdens længstlevende hvirveldyr – frem til og med efterårsferien på Zoologisk Museum, som er en del af Statens Naturhistoriske Museum.