19. august 2016

Rekordhajens ”fætter” udstilles på Zoologisk Museum

ALDERSPRÆSIDENT

Grønlandshajen har netop slået alle rekorder for længstlevende hvirveldyr med en imponerende alder på minimum 272 år – og måske helt op til 512 år. Det viser et nyt internationalt studie med forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet i spidsen. Historien om den gådefulde skabning går lige nu verden rundt. I den anledning har Zoologisk Museum været en tur i de videnskabelige samlinger og fundet et eksemplar af grønlandshajen frem. Fra 20. august til og med efterårsferien kan publikum komme helt tæt på rekordhajens ”fætter” i en pop-up udstilling, som fortæller historien om hvirveldyrenes alderspræsident.

Grønlandshajen er netop blevet udnævnt til det længstlevende hvirveldyr (dvs. dyr med rygsøjle). Forskerne har fundet et eksemplar, der er minimum 272 år og måske helt op til 512 år gammel, så den potentielt har svømmet rundt siden Tordenskjolds tid. Grønlandshajen overhaler dermed alle andre hvirveldyr – både elefanten (50-60 år), grønlands-hvalen (211 år) og selv skildpadden (op til 250 år).

Foto: Julius Nielsen, Københavns Universitet.

Grønlandshajen er en sjælden gæst i de danske farvande, men i december 2010 strandede en næsten 3 meter lang og 140 kg. tung grønlandshaj ved Ålbæk tæt på Skagen. Under stor mediebevågenhed blev hajen dengang hentet af specialister fra Statens Naturhistoriske Museum, som Zoologisk Museum hører under, og denne artsfælle til rekordhajen har siden indgået i museets videnskabelige samlinger. Fra på lørdag kan publikum se den i øjnene på Zoologisk Museum i København.

I udstillingen står museets værter klar til at svare på spørgsmål og fortælle historien om, hvordan den svagtseende grønlandshaj navigerer rundt i blinde, hvad den spiser til frokost, og hvordan forskerne aldersbestemmer hajer.

Grønlandshajen fra Zoologisk Museums samlinger blev fundet på stranden ved Ålbæk mellem Frederikshavn og Skagen 28. december 2010. Hajen vejer 140 kg, og dens længde på 280 cm tyder på, at den er 60-80 år gammel.

Foto: Christina Egeris Vandborg, Statens Naturhistoriske Museum.

- Den grønlandshaj, vi nu udstiller, er blot én af museets ca. 14 millioner naturhistoriske genstande. Hvert eksemplar er et vigtigt vidnesbyrd om naturens tilstand på et givet sted til en given tid. På den måde kan samlingen gøre os klogere på livets mangfoldighed og udvikling. Og vi kan hele tiden blive klogere på naturen omkring os. Det viser historien med grønlandshajens imponerende alder med al tydelighed. Den viden ønsker vi at dele med hele Danmark, derfor har vi fundet et eksemplar frem fra vores samlinger, som nu kan opleves på Zoologisk Museum, siger professor Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

Et langt liv i slowmotion

Selvom grønlandshajen med sine mere end 5 meter er en af verdens største hajer, er den også blandt de dyr, som forskerne ved allermindst om. Det er derfor lidt af en sensation, at forskerne nu kan lette sløret for gåden om hajens levetid. Og der er tale om et langt liv i slowmotion.

- Ordsproget ’hellere lille og vågen end stor og doven’ synes ikke at gælde i grønlandshajens tilfælde. Det store rovdyr har ry for at være sløvt og langsomt. Men netop grønlandshajens lave stofskifte og aktivitetsniveau er formentlig årsagen til dens lange levealder, siger lektor og kurator Peter Rask Møller fra Statens Naturhistoriske Museum.