Amorphophallus titanum blomstrer igen – Københavns Universitet

31. maj 2016

Amorphophallus titanum blomstrer igen

POP-UP UDSTILLING

Den botaniske superstjerne Amorphophallus titanum (på dansk: Titan-arum), der er kendt for sin stank af ådsel og kolossale blomsterstand, som kan vokse 8-10 cm. om dagen, blomstrer lige nu i Botanisk Have i København. Der kan gå op til 15 år mellem sådanne blomstringer, men det kan hele Danmarks Amorphophallus titanum ikke vente på. Slet ikke. Det er således tredje gang på fire år, at den blomstrer, hvilket har givet gartner Rasmus Kloster lidt at gruble over. Botanisk Have forventer, at Amorphophallus titanum folder sig helt ud (og stinker) i løbet af de næste par timer. Den spektakulære plante kan opleves i aften og de kommende dage som en del af en pop-up udstilling i og omkring Palmehuset i Botanisk Have. Entré: Voksne 20 kr. Børn (under 16 år) 10 kr.

Amorphophallus titanum her til eftermiddag i Palmehuset i Botanisk Have, København. Foto: Christina Egeris Vandborg.

Hvorfor blomstrer Amorphophallus titanum allerede igen? Det er der faktisk ikke noget helt klart svar på. Gartner Rasmus Kloster, der til dagligt passer planten, har dog et bud:

- Det sker, fordi vi er usædvanligt heldige. Vi har et genetisk pragteksemplar, og den bliver passet og plejet efter bedste evne. Jeg giver nogle gange planten en hjemmelavet gødningscocktail, som jeg helst ikke vil afsløre indholdet af, men den gavner helt sikkert planten. Men generne spiller en stor rolle, og nu, hvor den blomstrer for tredje gang på seks år, og vi næsten kan stille uret efter den, vil jeg slet ikke blive overrasket, hvis den blomstrer igen om to år, siger gartner Rasmus Kloster og fortsætter:

- Jeg sigter efter, at vi en dag slår verdensrekorden på 3 meter og 11 cm., men det bliver ikke denne gang. Til gengæld forventer jeg, at blomsterstanden bliver højere end sidst, formentlig lidt over 2 meter.

Ekstraordinære åbningstider i Palmehuset:
31. maj 2016 kl. 19-23
1. til 2. juni 2016 kl. 10-20
3. juni 2016 kl. 10-18

Entré: Voksne 20 kr. Børn (under 16 år) 10 kr.

Herefter gælder de almindelige åbningstider i Palmehuset: Hver dag kl. 10-17

Den stinker

Amorphophallus titanum vokser normalt i regnskovene på Sumatra i Indonesien. Den blev opdaget i 1878 af den italienske botaniker og opdagelsesrejsende Dr. Odoardo Beccari. Planten er mest kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som corpse flower (ligblomst), fordi den angiveligt lugter af råddent kød.

Den kraftige lugt skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær.

Amorphophallus titanum er svær at dyrke, da den kræver en meget præcis vanding samt omgivelser, hvor der er højt til loftet, høj temperatur og høj luftfugtighed. Der kan gå mange år, før at planten blomstrer, og blomstringen varer højest et par dage.

Nyt museum i Botanisk Have

Amorphophallus titanum er blot én af Botanisk Haves 12.000 forskellige plantearter. Om få år får Botanisk Have endnu mere at byde på, når det nye nationale naturhistoriske museum åbner i hjørnet af haven.

- Vi skaber ét samlet museum hjertet af København, hvor publikum kan vælge imellem en hyggelig gåtur i Botanisk Have, et visit i det victorianske palmehus, et besøg på det gamle Geologisk Museum eller en opdagelsesrejse ind i det nye, store museumsbyggeri, siger Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum, og tilføjer:

- Men der går lige nogle få år endnu, og så længe bør man bestemt ikke vente på at besøge os. Så hop op på cyklen eller tag toget og kom herind op oplev et af naturens forunderlige væsener.

Følg med i Amorphophallus titanums udvikling på:

Rasmus N. Kloster
Gartner, drifts- og teamleder