11. august 2015

Oplev læderskildpadden fra Langeland på Zoologisk Museum i weekenden

KRABATEN FRA LANGELAND

En læderskildpadde drev i weekenden i land på Langeland. Læderskildpadden, der er en yderst sjælden gæst i de danske farvande, blev mandag aften fragtet til Zoologisk Museum i København, hvor den senere vil blive skeletteret, så den kan indgå i Statens Naturhistoriske Museums videnskabelige samlinger. Læderskildpadden bliver dog ikke gemt helt væk, krabaten fra Langeland kan således opleves på Zoologisk Museum i den kommende weekend.

Lørdag den 15/8 og søndag den 16/8 kan man mellem kl. 10.30-15.00 opleve læderskildpadden fra Langeland foran hovedindgangen til Zoologisk Museum. Derudover finder museet adskillige andre havskildpadder frem fra de videnskabelige samlinger, som man kan kigge nærmere på foran det imponerende læderskildpadde-skelet i udstillingen Det dyrebare.  

Læderskildpadde strandet ved Påø Strand, Langeland, 8. august 2015. Foto: Henrik Carl, Statens Naturhistoriske Museum.

Læderskildpadde strandet ved Påø Strand, Langeland, 8. august 2015. Foto: Henrik Carl, Statens Naturhistoriske Museum.

Læderskildpadden er verdens største skildpadde. Den kan veje op til 900 kg og blive tre meter lang. Dermed er den et af verdens største krybdyr. Læderskildpadden fra Langeland vejer til sammenligning 110,5 kg og har et rygskjold på 114 cm.

At beregne alderen af en læderskildpadde ud fra dens størrelse er ikke helt nemt. Der er nemlig stor uenighed blandt havskildpaddeforskere om, hvor hurtigt læderskildpadder vokser. Ud fra tre af de nyere videnskabelige publikationer, der sammenholder læderskildpadders skjoldlængde og alder, kan læderskildpadden fra Langelands alder estimeres til et sted mellem 3,8 og 16,5 år. Ligeledes er der også forbavsende stor uenighed om, hvornår læderskildpadder bliver kønsmodne. Buddene ligger på 12-29 år. Læderskildpadder kan, regner man med, bliver i hvert fald 40-50 år gamle. Så læderskildpadden fra Langeland har under alle omstændigheder været et yngre individ.

Statens Naturhistoriske Museum, som Zoologisk Museum hører under, råder kun over én anden læderskildpadde fra Danmark. Den blev fundet ved Sejerøbugten den 6. oktober 1979.

Lange og kolde svømmeture

Læderskildpadden tilhører ikke samme familie som de andre havskildpadder – den er i stedet sidste overlevende af en forhistorisk familie af havskildpadder. Som noget ganske uhørt kan læderskildpadden i modsætning til de andre havskildpadder tåle koldt vand, og den kan ligesom hvaler svømme til de kolde polarhave om foråret og tilbage til troperne om efteråret. Læderskildpadden fra Langeland har formodentlig, ligesom det også kan ske for hvalerne, fået forvildet sig ind i labyrinten af danske bælter og stræder under sådan en migration.

Læderskildpadde strandet ved Påø Strand, Langeland, 8. august 2015. Foto: Henrik Carl, Statens Naturhistoriske Museum.

Læderskildpadde strandet ved Påø Strand, Langeland, 8. august 2015. Foto: Henrik Carl, Statens Naturhistoriske Museum.

Brandmænd på menuen

Læderskildpadden har en højst speciel kost: Den lever af gopler. Bl.a. æder den brandmænd, der er dødelige for os mennesker. I sin jagt på gode gopleområder svømmer læderskildpadden hvert år flere tusinde kilometer.

Blødt skjold til dybdedyk

Læderskildpadden er en af dyrerigets ekstremdykkere. Den kan dykke helt ned til 1.200 meters dybde. Dens karakteristiske bløde skjold er en tilpasning til dybderne. Andre havskildpadde-arter med hårdt skjold ville ikke kunne dykke så dybt – deres skjold ville blive knust af det enorme tryk i dybderne.