Kaskelothval møder dinosaur – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

SNM > Nyheder > Alle nyheder > 2014.5 > Kaskelothval møder din...

26. maj 2014

Kaskelothval møder dinosaur

I NY KÆMPEUDSTILLING

Hele Danmark fulgte med, da to kaskelothvaler i februar måned strandede ved Henne Stand. Tusindvis af mennesker valfartede dertil for med egne øjne at se, hvad alle danske medier berettede om. To af havets giganter, som vi normalt aldrig får lov til at komme i nærheden af, lå til skue midt på stranden. Hvalerne blev straks skeletteret, så knoglerne kunne bevares for eftertiden, men ellers var det uklart, hvad der skulle ske med de berømte dyr. Nu er det besluttet, at den ene kaskelothval skal udstilles på Zoologisk Museum til oktober. Her får den selskab af Danmarks nye kæmpe-dinosaur ”Misty”, i det der bliver den største udstilling siden museet åbnede i 1970.

Video: Fra stranding til museum

Konservator Abdi Hedayat fra Statens Naturhistoriske Museum, som Zoologisk Museum hører under, har stået i spidsen for skeletteringen og konserveringen af kaskelothvalerne.

Konservator Abdi Hedayat ved skeletteringen af kaskelothvalerne på Henne Strand. Foto: Christina Egeris Vandborg

I denne video fortæller Abdi sin personlige historie om hvalstrandingen; fra telefonopkaldet en lørdag aften med nyheden om to strandede hvaler, den berømte ”kontrollerede” punktering af en eksplosionsklar hval, det store arbejde med at koge det sidste kød af knoglerne og til forberedelserne af den nye udstilling på Zoologisk Museum.