Dværg-punktumbillen: verdens (måske) mindste bille fundet i Danmark – Københavns Universitet

SNM > Nyheder > Alle nyheder > Dværg-punktumbillen: v...

30. november 2012

Dværg-punktumbillen: verdens (måske) mindste bille fundet i Danmark

MIKROSKOPISK

I et frugtbart samarbejde mellem svampeekspert Christian Lange og billeekspert Jan Pedersen, begge fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, er det lykkedes at indsamle de første danske eksemplarer af Europas og måske verdens mindste bille. Der er tale om et dyr på blot 0,4 mm, der bærer det karakteristiske navn dværg-punktumbillen.

I anledningen af det særprægede fund er det muligt for publikum at se en dværg-punktumbille i et mikroskop på Zoologisk Museum fra i dag og frem til den 9. december 2012.

Foto: Dværg-punktumbillen er ikke meget
bredere end et menneskehår.
Klik på fotoet for at se det i stort format.

Den har ikke været let at finde, men dværg-punktumbillen er stærkt knyttet til en bestemt svamp, og finder man svampen (Pile-ildporesvamp), så er der gode chancer for også at finde billen. Og det er netop på den måde, det nu er lykkedes makkerparret Christian Lange og Jan Pedersen fra Statens Naturhistoriske Museum at opspore eksemplarer af verdens (måske) mindste bille i Danmark.

- Dværg-punktumbillen blev opdaget for første gang i 1989 i Sverige, og der har været en klar forventning om, at den også måtte findes i Danmark. Men grundlæggende ved vi meget lidt om billen. Den lever formentlig hele sit liv, fra æg til voksen bille, på svampen, hvor den spiser de næringsrige svampesporer. Men vi ved ikke, hvor gamle de kan blive, eller hvor længe de er om at udvikle sig, siger billeekspert Jan Pedersen.

Svampeatlas viste vejen

Udover Danmark er billen kun fundet i Sverige, Norge og Finland, men den er højst sandsynlig overset i hele svampens udbredelsesområde. Svampens udbredelse i Danmark kender eksperterne nu en del til, ikke mindst takket været forskningsprojektet Danmarks Svampeatlas, som bl.a. Statens Naturhistoriske Museum står bag. Christian Lange, der er aktiv i udviklingen af svampeatlasset på museet, foreslog derfor kollegaen Jan Pedersen, at de kunne bruge svampeatlasset til at finde steder, hvor den rigtige svamp voksede, og derefter drage ud og finde billen.

Foto: Dværg-punktumbillen blev konstateret for
første gang i verden i 1989. Den får dog først sit
videnskabelige navn otte år senere i 1997, hvor
den svenske dværgbilleekspert Mikael Sörensson
beskriver arten og opkalder billen Baranowskiella
ehnstromi
efter dens finder entomologen
Bengt Ehnström.
Klik på fotoet for at se det i stort format.

- På den måde benyttede vi frit tilgængelige oplysninger fra svampeatlas.dk, da vi skulle finde Pile-ildporesvamp. Der er dog ingen garanti for, at der er biller i svampen, så man er nødt til at tage friske svampeprøver med hjem og lade dem være i et par timer i varmen inden døre for derefter at undersøge dem med en stereolup eller et stærkt forstørrelsesglas. Hvis der er dværg-punktumbiller til stede, vil man kunne se dem kravle hurtigt rundt på porelaget eller sidde med det meste af kroppen nede i porehullerne, så kun spidsen af bagkroppen stikker op, siger Jan Pedersen.

Som noget helt nyt har man nu opdaget, at dværg-punktumbillen faktisk har et lille, simpelt lydproducerende organ under dækvingerne, men endnu er det ikke lykkedes at få en optagelse af lyden. Hvorfor billen har dette organ, kan eksperterne endnu ikke give et klart svar på, men formentlig bruger billen lyden til at markere sit territorium på svampen.

Jan Pedersen
Kurateringsassistent