14. december 2011

Gandalfs knogler skal hjælpe videnskaben

KRONHJORT. Gandalf er navnet på en populær grå kronhjort fra Dyrehaven nord for København. Sent i september blev han dræbt i kamp med en væsentligt yngre han. Nu skal Gandalfs knogler bruges til undervisning på Statens Naturhistoriske Museum.

Kronhjorten Gandalf fik sit navn, fordi han hverken var brun eller hvid, men en grålig blanding - som troldmanden Gandalf den grå i J. R. R. Tolkines berømte bøger. Den grå kronhjort døde i en voldsom kamp med en yngre han.

Kampen var så voldsom, at man kan se huller i Gandalfs kranie og hofte, lavet af den anden hans gevir. Men Gandalf døde ikke forgæves. Hans knogler kommer til at blive brugt til undervisning i identificering af dyreknogler.

"Vi er glade for at have fået Gandalfs skelet - selv om de bærer præg af, at han var 11 år gammel og havde en hel del gigt. Han har jo en god og spændende historie, som altid gør det mere spændende at sidde med hans knogler," siger Kristian Murphy Gregersen, konservator ved Statens Naturhistoriske Museum.

 


(Gandalf var en blanding af en almindelig brun kronhjort, og en hvid kronhjort. Den kombination gjorde ham grålig. Derfor fik han kælenavnet Gandalf, der også kaldes Gandalf Den Grå. Foto: Thomas Kranabitl)

Gandalfs knogler kommer til at indgå i den såkaldte komparative samling. Det er den man bruger, når man skal lave videnskabelige sammenligninger med andre dyreknogler. Forskere ved at Gandalfs knogler stammer fra en kronhjort, og ved at sammenligne med andre knogler kan de bestemme om de knogler også er fra kronhjorte.

Stor viden om dyret
Dyrehaven har et begrænset antal hanner. På den måde holder de deres bestand af kronhjorte på et fornuftigt niveau. Af samme grund kender Dyrehavens ansatte de enkelte hanner godt, og samler meget viden om dem. Den information kommer nu Kristian Murphy Gregersen til gode.

"Det er lidt paradoksalt. Han er fra Dyrehaven, og han har derfor haft et bedre liv end kronhjorte i naturen. Det gør, at han ikke rigtig kan sammenlignes med vilde dyr. De har simpelthen levet for forskellige liv. På den anden side ved vi utroligt meget om ham, i modsætning til vilde dyr, hvor vi kun ved, hvor og hvornår de blev skudt," fortæller Kristian Murphy Gregersen.

Gandalf blev 11 år, og hans knogler bærer tydeligt præg af de mange kampe, han gennem livet har været involveret i. Bl.a. har flere af de små ribben været brækket flere steder. De skader stammer sandsynligvis fra en voldsom kamp, han havde som 6-årig. De mange skrammer og knubs giver alt sammen viden, der kan bruges til fremtidige studier af dyr og sammenligninger i undervisningslokalerne.