24. november 2011

De skal tegne Danmarks nye naturhistoriske museum

nyt museumsbyggeri

Nu er det afsløret, hvilke seks arkitekter, der skal konkurrere om at udforme Danmarks nye naturhistoriske museum ved Botanisk Have. Det bliver det største danske museumsbyggeri i nyere tid. Blandt arkitekterne er kendte danske og internationale navne som Bjarke Ingels Group, Lundgaard & Tranberg og David Chipperfield Architects.

Kort over Botanisk HaveEn glad rektor for Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, kunne i dag sammen med direktør for Bygningsstyrelsen, Carsten Jarlov, og direktør for Statens Naturhistoriske Museum, Morten Meldgaard, præsentere de seks team, der skal konkurrere om at udforme Danmarks nye naturhistoriske museum. Med sin placering i hjertet af København ved Botanisk Have bliver museet et spændende omdrejningspunkt for naturvidenskaben i Danmark.

- Danmarks nye naturhistoriske museum skal være et fyrtårn, der gennem nytænkende formidling skal give børn og unge lyst til at beskæftige sig med naturvidenskaben. Samtidig skal museet sikre moderne og inspirerende omgivelser for vores forskere. Jeg er derfor meget stolt af, at vi med denne arkitektkonkurrence tager et helt afgørende skridt i retning mod at sikre fremtidens rammer for formidling og forskning i naturvidenskaben, siger rektor for Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen.

Helt nye rammer 

Det nye naturhistoriske museum vil, når det står færdigt, rumme en af verdens 10 største naturhistoriske samlinger. Formidlingsmæssigt og fysisk skal det nye museum erstatte de gamle museer Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum. Det er derfor noget af en opgave, de deltagende arkitektfirmaer står overfor.

- Vi præsenterer i dag seks fantastiske team, som alle tidligere har bevist, at de kan skabe de visionære arkitektoniske løsninger, et byggeri af denne kaliber kræver. Og vi er overbeviste om, at de alle vil levere unikke bud på museumsbyggeriet, der bliver det største og mest omfattende i Danmark i nyere tid, siger direktør for Bygningsstyrelsen, Carsten Jarlov.

De seks team

  1. Lundgaard & Tranberg Arkitekter; arkitekt Claus H. Pryds; EKJ Rådgivende In-geniører; professor og landskabsarkitekt Steen Høyer
  2. Snøhetta (N); Arup, London (GB); Esbensen Rådgivende Ingeniører; LordCulture (F); Office for Visual Interaction (USA)
  3. David Chipperfield Architects, Berlin (D); Arup, Berlin (D); Wirtz International (B)
  4. Cowi; Steven Holl (USA); MVVA (USA); Guy Nordenson and Associates (USA), Transsolar (D)
  5. Bjarke Ingels Group; AKT II (UK); Wissenberg, Vogt Landscape(CH), Space Syntax (UK); Kvorning design og kommunikation
  6. Kengo Kuma +Associates (J); Erik Møller Arkitekter; Jaja Architects; Buro Happold Cph; Thing og Wainø; 2+1 Idébureau; HaCaFrø

Hvert team modtager et vederlag på 500.000 kroner, og vinderen får derudover 500.000 kroner i præmie. Konkurrenceperioden løber fra den 24. november 2011 til den 29. februar 2012, og en vinder vil blive offentliggjort ultimo maj 2012. Man kan følge konkurrencen og museumsprojektet på hjemmesiden nytnaturhistorisk.dk

Det nye museum forventes at koste godt en milliard danske kroner. En række private fonde har udtrykt positiv interesse for projektet, mens Staten og Københavns Universitet bidrager med grund og bygninger til en samlet værdi på omkring 385 millioner kroner. Derudover har det været afgørende for det videre arbejde mod etableringen af et nyt museum, at Københavns Universitets bestyrelse i marts 2010 besluttede at garantere den fremtidige drift af Statens Naturhistoriske Museum på minimum det nuværende niveau.

Det siger de seks konkurrerende team


- At tegne det nye Statens Naturhistoriske Museum er ikke kun en dybt interessant og udfordrende opgave, det er også en opgave, der forpligter: Københavns grønne oase skal bevares med alle sine kvaliteter. Det nye skal lægge sig ind og danne en stærkere helhed mellem have og museum, således at haven står som et rigere sted, når museet står færdigt. Teamet, vi har sammensat, har dette som sit fælles mål – at give København og Danmark et smukt museum, hvor den eksisterende have og dens historie stadig spiller hovedrollen, siger Lene Tranberg fra Lundgaard & Tranberg Arkitekter og Claus Harboesgaard Pryds.

- Vi, fra Arkitektkontoret Snøhetta, har igennem mere end 20 år specialiseret os i mødet mellem bygning og landskab, mellem formgivning og natur. Med det team, vi har fået sammensat, bestående af: Arup, Esbensen Rådgivende Ingeniører, LORD Culture og OVI Office for Visual Interaction, føler vi os som en god kandidat til at komme op med optimale og overraskende løsninger på denne spændende opgave. Vi glæder os, siger Snøhetta, Oslo.

- Vi vil sigte mod at afdække yderligere kvaliteter, som allerede findes i den eksisterende placering af museet. Vi ser derfor også mere opgaven med Danmarks nye naturhistoriske museum som en reorkestrering af, hvad der allerede findes i stedet for alene at importere nye kvaliteter, siger Alexander Schwartz, David Chipperfield Architects.

- Vi er begejstrede for muligheden for at deltage i en konkurrence med så spændende en opgave, med så dygtige deltagere og sammen med et internationalt team, der alle nærer den dybeste respekt og nysgerrighed over for mulighederne for at bibringe denne unikke placering i København nye arkitektoniske kvaliteter, siger Steven Holl, Steven Holl Architects og COWI.

- Det gamle Zoologisk Museum står som et af hightlightsne fra min barndom. For engang skyld et museum, som var fuld af helt fantastiske oplevelser, kunstige landskaber, enorme skeletter og udstoppede dyr – i det hele taget smæk for skillingen og en sjælden fusion af lærdom og underholdning, viden og eventyr. Det kommende naturhistorisk museum vil ikke alene skulle samle Zoologisk, Geologisk og Botanisk Museum i en ny integreret institution, men også skulle indpasses som en naturlig del af Botanisk Have som en ny og anderledes hybrid mellem bygning og landskab med udstillinger både ude og inde. Vi er enormt begejstrede for muligheden for at give et bud på fremtidens naturhistoriske museum - en indholdsmæssig, udstillingsmæssig, bymæssig og landskabelig udfordring af stor kompleksitet og med et kæmpe potentiale, siger Bjarke Ingels, BIG.

- Botanisk Have er et meget særligt og væsentlig område i København, som kræver en særlig forståelse og empati for at finde den rette balance mellem det nye og det eksisterende. Vi går til opgaven med respekt for de eksisterende værdier og med modet til at tilføje nye elementer, der både kan skabe den nødvendige nytænkning og fornyelse af den botaniske have og et moderne "state of the art"-naturhistorisk museum. Placeringen giver mulighed for at skabe en unik symbiose af haven og museet, som ikke findes andre steder i verden, siger Peder Elgaard fra Erik Møller Arkitekter og Kengo Kuma+Associates.

Emner